Baumwoll-Spinnerei Deutschland

Vlak over de grens bij Enschede kun je nog rijke textielindustrie vinden. Nog wel, want veel wordt nu gesloopt en gerenoveerd.

Rond 1900 heersten 7 families over de textielindustrie, namelijk; Van Heek, Ledeboer (deelgenoten van Van Heek & Co.), Jannink, Ter Kuile, Blijdenstein, Scholten en Menko. In Gronau en Glanerbrug zijn verschillende textielfabrieken, zoals de firma Matthieu van Delden & Co., Baumwollspinnerei “Eilermark”, Baumwollspinnerei “Deutschland”, waar een groot aantal arbeiders uit Enschede werkzaam is.

Toen in de jaren 60 van de vorige eeuw de textielindustrie volledig in elkaar zakte, gingen daarmee ook de meeste fabrieken in Enschede verloren. Nederland is wat dat betreft een ‘opruimerig’ volkje, er zijn maar weinig gebouwen bespaard gebleven in Enschede en veelal is gesloopt, verbouwd & vernieuwd. Hoe anders is dat in Duitsland of België, waar deze oude gebouwen tientallen jaren (leeg) blijven staan.

Soms raakt het pand wel in verval en komt er nu, na tig jaar leegstand, een eind aan, en moeten we als urbexers vlot zijn met plaatjes schieten.

De fabriek die we in eerste instantie wilden bezoeken, was die Weiße Dame, een groot wit imposant gebouw, waar vroeger een textielfabriek in heeft gezeten. Het staat sinds 1994 leeg, en nu willen ze deze gaan renoveren.

Dit is de WeiBe Dame

Omdat er verschillende fabrieken in deze buurt staat, en veel leeg staat, hebben we ons vergist en kwamen we in een ander pand terecht. Pas toen we weer buiten stonden, hadden we door dat we in het ‘verkeerde’ pand waren geweest. Het kostte me nog flink online zoeken waar we nu eigenlijk wel geweest waren, aangezien ik het pand via Google maps niet goed kon definiëren.

Via allerlei omwegen kwamen we erachter dat het om de baumwoll-spinnerei gronau ging, BSG. Veel van het pand is inmiddels verloren gegaan, alleen het hoofdgebouw staat er nog. De kenmerkende letters op het dak zijn weg, geen machines meer, nog wel de resten van wat gordijnen in een kozijn zonder raam…..

Overigens zijn we daarna nog wel bij die Weiße Dame geweest, maar daar zijn ze serieus aan het renoveren en vonden we het niet verantwoord om daar nog naar binnen te gaan. Jammer. We komen zeker nog terug in deze streek.